Bangkokinfo

[ Chinatown ]      [ Khao San Road ]      [ Soi Kasem San 1 ]


Chinatown

Chinatown är mer rörigt, stökigt, trångt och högljutt än någon annan stadsdel i Bangkok. Vi älskar den här delen av staden. Även om Chinatown saknar de stora fina monumenten och templen som andra stadsdelar i Bangkok har så är det väl värt ett besök. Här finns massor av små gränder, marknader, butiker, gatukök och restauranger att upptäcka.I Chinatown hittar man också många små klassiska kinesapotek som har ett brett urval av naturmediciner. Varje år firas här två stora festivaler som är ”måsten” om du är i stan då. Det kinesiska nyåret i februari och den vegetariska festivalen i september eller oktober. Chinatown kan man smartbesöka i sambandmed en visittill närliggande blommarknaden Pak Klong Talad eller indiska kvarteren Pahurat och dess tygmarknad. Dessa områden måste man ge tid för att kunna avnjuta ordentligt.

Yaowarat road
Längs Yaowarat road ligger fler än ett hundra guldbutiker, och de flesta ser rätt likadana ut. Stora glasfönster, med röd- och guldfärgad inredning. Många fina halsband och annat visas upp i stora glasmontrar. Den enkelriktade gatan är ofta helt igenomproppad av fordon som knappt rör sig. Än värre blir trafiken på kvällningen när alla gatukök öppnar upp och serverar fantastiska rätter på alla möjliga och tänkbara ytor. Att sitta ner i en hörna och sörpla i sig en nudelsoppa och titta på folklivet är en av höjdpunkterna i Chinatown.

Charoen Krung
Denna gata är en parallellgata till Yaowarat och är enkelriktad åt andra hållet. Det är lika mycket trafik på denna gata och den enda sevärdheten på denna gata är egentligen det kinesiska templet Wat Mangkon Kamalawat (även kallat Wat Leng Noi Nee). Väl värt ett besök.

Sampeng lane
Denna smala gränd är också känd som Soi Wanit och är cirka en kilometer lång. Den sträcker dig genom hjärtat av Chinatown och förstärker känslan av ”business” som området är känt för. Det är smalt, inga bilar kan köra här men motorcyklar och killar med små pirror försöker ta sig fram med sina leveranser. Det är trångt och varmt, se upp för ficktjuvar. Här säljs bland annat smycken, leksaker, tyger, kläder och mycket annat. Gott om små stånd som säljer snacks.

Talad Kao och Talad Mai
Dessa små marknader ligger nära varandra. Båda är kända för att de säljer frukt, grönsaker, fisk och kött av hög kvalitet. De är enligt många Bangkoks bästa marknader för kinesisktlivsmedel. Talad Kao är mest aktiv på förmiddagen och Talad Mai fortsätter fram till kvällen.

Nakorn Kasem Market
Också känt som ”tjuvarnas marknad”. Mycket second hand och udda grejor. Kul att kolla in mest kanske. Svårt med kvitto och returrätt på sakerna här.

Klong Thom Center
Ett slitet trångt köpcentrum med många små butiker. Här hittar man mest elektronik som övervakningskameror, karaokemaskiner, DVD-spelare och stereoanläggningar. Allt ”Made in China”. I gränderna runt omkring säljs det mycket DVD-filmer och annat på skiva.

Vad köper man bäst i Chinatown?
Guld kanske känns som det mest naturliga. Men läs på innan du börjar handla. Man väger guldet i måttet baht och guldet har annan färg än vad vi är vana vid bland annat.

Kryddor och rökelse köper vi gärna här. Sen finns det accessoarer som smycken, mobiltelefonfodral, handväskor och mycket mer. Och gillar du Hello Kitty så har du inga problem att hitta saker här.Grönt och svart te finns det också gott om och det kan vara kul att leta efter sina egna favoriter. Det finns en del bra tygaffärer men vi föredrar tygerna över i Pahurat.

Piratkopierade DVD skivor, datorprogram och musik på VCD skivor är billigare en i varuhus som MBK. Man kan också fynda billig kinesisk elektronik här men kvalitén är inte alltid den bästa.

Mat i Chinatown
Med alla gatukök så kanske man inte tänker på att besöka någon restaurang men vi listar några som vi gillar:

Hong Kong Noodles
Denna restaurang är känd för sin nudelsoppa med rostad anka. Populärt!
136 Soi Isara Nuphap

T&K Seafood
Känt för sin grillade seafood. Bra ställe att titta på folk som rör sig utanför på gatan.
49-52 Soi Phaduang, Yaowarat Road

Canton House
Nästan tvärs över gatan till T&K ligger Canton House med sin billiga dimsum. Luftkonditionering vilket kan vara skönt att smita in i.
Chaloem Buri Intersection

Cafe Cafe
Om man är i Chinatown och inte gillar den lokala maten kan man alltid slinka in på Cafe Cafe i Grand China Princess Hotel. De serverar förvånansvärt bra enkla västerländska rätter som pasta, fish’n’chips och sandwichs. Skulle inte bli förvånad om dem öppnar fler ställen i Bangkok snart.
Grand China Princess, Yaowarat Road