Bangkokinfo

[ Tempel och museum ]      [ Parker ]


Tempel

En vistelse i Bangkok är inte komplett utan ett besök i något av stadens främsta buddisttempel som listas nedan. De är världsberömda för sin arkitektur och sina Buddha-figurer. Ett tips är att komma på morgonen när det är svalare och mindre folk. När man besöker ett tempel måste man alltid ta av sig skorna innan man går in. Man ska också klä sig respektabelt. Inga shorts, korta kjolar eller linnen.

Grand Palace och Wat PhraKaeo
En av Bangkoks största turistattraktioner som började byggas 1872 för att markera grundandet av den nya huvudstaden. Fram till 1946 var Grand Palace kungafamiljens officiella residens. Som besökare imponeras man av den enastående arkitekturen och utsmyckningarna.

På palatsområdet hittar man Wat PhraKaeo som betraktas som det viktigaste buddisttemplet i Thailand. Det är hem för Buddha i smaragd. En mycket berömd och aktad Buddha-figur. Den hittades av en slump 1434 och är huggen ur ett enda stycke av jade. Du kan hyra en personlig guide vilket rekommenderas.
Öppettider: 08.30–15.30 varje dag
Ta sig hit: Taxi eller flodbåten till Tien piren

Wat Pho
Precis intill ligger även Wat Pho med sin 46 meter långa liggande Buddha klädd i bladguld. Wat Pho är också känt för sin skola som lär ut Thai massage.
Öppettider: 08.00–17.00 varje dag
Ta sig hit: Taxi eller flodbåten till Chang piren

Wat Arun
Wat Arun, även känt som gryningstemplet ligger nere vid ChaoPhraya floden på Thonburi sidan. Dess siluett över floden får ses som ett av Bangkoks landmärken. Templet påbörjades redan på 1700 – talet när Authhaya var huvudstaden. Gå upp för de branta trapporna för att ta en närmare titt på de fina dekorationerna av porslinskeramik och statyerna av den hinduiske guden Arun.
Öppettider: 07.30–17.30 varje dag
Ta sig hit: Taxi eller flodbåten till Wat Arun piren

Golden Mount och Wat Saket
Många besökare tar de ca 320 trappstegen upp för att beskåda det gyllene berget med sitt förgyllda torn som syns på långt håll. Det var en gång i tiden Bangkoks högsta punkt. Själva templet Wat Saket som ligger intill är ingen stor attraktion i sig men värt ett besök om man fascineras av tempel. Vi tycker att trappan upp till det gyllene berget är intressant med alla sina små helgedomar och Buddhabilder.
Öppettider. 09.00 – 17.00 alla dagar
Ta sig hit: Taxi eller kanalbåten till slutstationen vid Banglampoo.


Museum

Jim Thompson House
Jim Thompson var amerikanen som utvecklade thaisilkesindustrin och gjorde thaisilke känt över hela världen på 1950- och 1960-talet. Jim Thomson är i dag ett imperium som förutom siden även säljer möbler och driver restauranger och caféer. Själv försvann han under mystiska omständigheter i Malaysiska djungeln 1967.

Själva museet består av sex stycken teakhus i traditionell thailändsk stil som stod klart 1959. Här kan du lära dig mer om thaisilkets historia och om Jim själv som idag är en legend. Duktiga guider visar dig runt bland de charmiga små husen.
Var: SoiKasem San 2 inte så långt från varuhuset MBK
Ta sig hit. BTS National Stadium eller flodbåten till Siam
Öppettider: 09.00 – 17.00 alla dagar

VimanvekMansion
VimanvekMansion är ett före detta kungligt palats och värdens största byggnad gjord av gyllene teak. Sedan 1982 är VimanvekMansion ett museum öppet för allmänheten. Gå runt bland de många rummen för att beskåda thailändskt hantverk och konst i kunglig sekelskiftsmiljö. Det finns även en bra utställning om silkets historia. Här kan du också titta på traditionell thailändsk dans och thaiboxning. I området runtomkring, Dusit Garden, finns flera andra byggnader att besöka för den kulturintresserade.
Ta sig hit: Taxi
Öppettider: 09.00 – 17.00 varje dag